Prajitura cu gem ( Linzer )

Postari-Calatorie-Adamache-3-1

Particip cu reteta (Prajitura cu gem (Linzer) ) la campania Calatorie culinara cu Laura Adamache

http://www.lauraadamache.ro/2015/11/calatorie-culinara-cu-laura-adamache-editie-romania.html

chec farmicios cu magiun

Imi place foarte mult aceasta prajitura cu gem, este preferata mea inca din copilarie. Cred ca si voi tot o stiti! Mereu imi doream sa fac si eu, dar nu aveam reteta. Am cautat pe net si dupa cateva incercari, am mai adaugat si de la mine ingrediente si m-am oprit la aceasta reteta. Va propun sa incercati macar odata, sunt sigura ca o sa va placa! 😉

Ingrediente: pentru o tava rotunda de 26 cm diametru

-300 g faina
-150 g unt sau untura
-150 g zahar
– 1 ou
– 1 lingura suc de lamaie ( eu am folosit lichior Limoncello)
– un praf de sare
– 1 lingurita praf de copt
-1 plic de zahar vanilat sau esenta de vanilie

Pentru umplutura: 
– 300 g gem de prune ( sau oricare alt gem doriti )
– 100 g miez de nuci ( optional )

Mod de preparare:

Intr-un bol puneti untul (sau untura) si zaharul,zaharul vanilat si se mixeaza bine, se adauga oul, zeama de lamaie( sau lichior ) si se mixeaza pana cand compozitia devine pufoasa. Separat intr-un bol se amesteca faina cu praful de copt si sarea, si se adauga la compozitia de unt cu ou, amestecand bine cu o lingura de lemn. Aluatul rezultat va fi unul farmicios si consistent. Din acest aluat puneti deoparte 1/3( il puneti in frigider), iar restul il puneti intr-o tava unsa cu putin unt , si intindeti cu mainile, nivelati sa fie uniform.
Intr-un vas amestecati gemul si miezul de nuca( eu l-am farmitat in blender, dar se poate si prin masina de tocat). Turnati amestecul de gem peste aluat si il intindeti usor pe toata suprafata. Peste stratul de gem se farmiteaza restul de aluat, eu l-am dat prin razatoare( e mai usor). Dati tava la cuptorul preaincalzit la 180 g pentru 30-40 min sau pana cand se rumeneste frumos( timpul de coacere difera la diferite role). Se lasa sa se raceasca complet dupa care se taie in forma dorita.

      Pofta buna!

PS: Noua ne place prajitura cu gem alaturi de o ceasca cu lapte, o bunatate.
Pentru o tava mare dreptunghiulara ar fi bine sa dublati ingredientele!

 

Advertisements

18 thoughts on “Prajitura cu gem ( Linzer )

    • emyraileanu says:

      Shiva I was away in Italy, i stayed there one month and there was no way I post on my blog. Now I’m back home and already come back with new recipes. In the future maybe it publishes a book. Have a wonderful day!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s