Particip cu reteta (Prajitura cu gem (Linzer) ) la campania Calatorie culinara cu Laura Adamache
http://www.lauraadamache.ro/2015/11/calatorie-culinara-cu-laura-adamache-editie-romania.html
Imi place foarte mult aceasta prajitura cu gem, este preferata mea inca din copilarie. Cred ca si voi tot o stiti! Mereu imi doream sa fac si eu, dar nu aveam reteta. Am cautat pe net si dupa cateva incercari, am mai adaugat si de la mine ingrediente si m-am oprit la aceasta reteta. Va propun sa incercati macar odata, sunt sigura ca o sa va placa! 😉
Ingrediente: pentru o tava rotunda de 26 cm diametru
-300 g faina
-150 g unt sau untura
-150 g zahar
– 1 ou
– 1 lingura suc de lamaie ( eu am folosit lichior Limoncello)
– un praf de sare
– 1 lingurita praf de copt
-1 plic de zahar vanilat sau esenta de vanilie
Pentru umplutura:
– 300 g gem de prune ( sau oricare alt gem doriti )
– 100 g miez de nuci ( optional )
Mod de preparare:
Intr-un bol puneti untul (sau untura) si zaharul,zaharul vanilat si se mixeaza bine, se adauga oul, zeama de lamaie( sau lichior ) si se mixeaza pana cand compozitia devine pufoasa. Separat intr-un bol se amesteca faina cu praful de copt si sarea, si se adauga la compozitia de unt cu ou, amestecand bine cu o lingura de lemn. Aluatul rezultat va fi unul farmicios si consistent. Din acest aluat puneti deoparte 1/3( il puneti in frigider), iar restul il puneti intr-o tava unsa cu putin unt , si intindeti cu mainile, nivelati sa fie uniform.
Intr-un vas amestecati gemul si miezul de nuca( eu l-am farmitat in blender, dar se poate si prin masina de tocat). Turnati amestecul de gem peste aluat si il intindeti usor pe toata suprafata. Peste stratul de gem se farmiteaza restul de aluat, eu l-am dat prin razatoare( e mai usor). Dati tava la cuptorul preaincalzit la 180 g pentru 30-40 min sau pana cand se rumeneste frumos( timpul de coacere difera la diferite role). Se lasa sa se raceasca complet dupa care se taie in forma dorita.
Pofta buna!
PS: Noua ne place prajitura cu gem alaturi de o ceasca cu lapte, o bunatate.
Pentru o tava mare dreptunghiulara ar fi bine sa dublati ingredientele!
So Nice.
LikeLiked by 1 person
Thanks a lot!
LikeLiked by 1 person
Always Ur Welcome,
Vist & Comment On https://romanticshayri.wordpress.com
LikeLiked by 1 person
Mult succes la concurs, draga Emy!
LikeLike
Multumesc mult draga Camelia! 😉
LikeLiked by 1 person
Mnam mnam. Stii ce? Mi-e pofta de niste cornulete, da’ nu cu gem.
LikeLiked by 1 person
De care cornulete tie pofta? 😉
LikeLike
🙂 cu rahat bine-nteles. cand faci?
LikeLiked by 1 person
O sa le fac deja cand ajung acasa, acuma am venit in Italia sa petrec cu drag sarbatorile de iarna 😉
LikeLike
Da, cred ca ies mai bune cu ingredientele noastre…
LikeLiked by 1 person
chiar vb serios de data asta 🙂
LikeLiked by 1 person
Am inteles ca vb serios, dar din pacate aici nu pot sa fac ( stii cum e in vizita, nu vreau sa deranjez pe toti). Azi le fac o zeama cu taitei de casa si clatite cu branza dulce si sos de miere 😉
LikeLiked by 1 person
Ce sa zic, iti urez sarbatori fericite si o sa urmaresc cornuletele 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc mult! Si tie iti urez sarbatori fericite alaturi de cei dragi! 🙂
LikeLiked by 1 person
I only wonder how do they taste.
They must be very Good as I see them to be.
Emy!
You are wonderful, making such culinaries is not everybody’s taste and Karma.
All the best to You.
Why dont you publish a Book of your own.
Shiva
LikeLiked by 1 person
Shiva I was away in Italy, i stayed there one month and there was no way I post on my blog. Now I’m back home and already come back with new recipes. In the future maybe it publishes a book. Have a wonderful day!
LikeLike
Beautifully presented….
LikeLiked by 1 person
Thank you!
LikeLiked by 1 person